torsdag 25 juli 2013

Bladlus invasion

Efter att jag varit bortrest 4 dagar så har bladlössen invaderat hela växt huset.

Jag har nu nästan gått igenom varenda planta. Jag har tryckt sönder och använt såpa lösning. Vi får hoppas att det ger effekt. Nästa steg är att spruta pyrsol som är baserat på  pyretrum. Jag får hoppas jag slipper det.

Jag sorts larv jag inte sett förut nästan på varenda planta som jag antog att den inte var bra så jag tog bort den med. Efter det så frågade jag på Chiliklubben på facebook om någon visste vad det var för en larv. Det visade sig då att det var blommflugelarver och dom äter bladlöss..........
Nästan uteslutande så satt bladlössen på frukterna och på blommstjälkarna och inne i blommorna

Blommflugelarv

Min hot apple som inte är en hot apple har nu fått röd färg. Dom ser ut som små paprikor. Ska bli intressant att prova. Om det är någon som vet vad det kan vara så kommentera gärna

Mayan love pepper kallas även för Cobanero. Dom ska ha samma styrka som Habanero typ.

Efter att nästan plockat ut varenda planta och gått igenom dom så tog jag bort ett ca 15 st som jag ställde ute. Men det är fortfarande för trångt. Jag har en känsla av att kriget med bladlössen inte är över än:)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Trist. Vi hade löss tidigare i somras. På kanske inte riktigt så många plantor som dina, men väl 65 plantor. Vi provade först rovsteklar, men de utvecklades inte lika snabbt som lössen. Då testade vi sländelarver "chrysoperla-larver". Inom en vecka fanns det inte en enda lus kvar! Sländelarverna ser ut som små krokodiler och kan under sin livslängd (gissningsvis en vecka) äta 600 bladlöss. Kan vara värt att testa även om de kostar 330:-. Finns att köpa hos www.biobasiq.se. Ring helst och beställ. Då vet du när leveransen kommer.
Hälsningar
Karin

Anders sa...

Hej Karin,

Tack för tipset. Jag kommer att försöka att tampas med dom med såpa lösning. Men lyckas jag inte det så kommer jag absolut följa ditt råd.

Jag kollade upp slända larverna och dom verkar även kallas Bladluslejon :) ett passande namn.

Tack för tipset/Anders